Één op één met trainer John Tahapary

We zijn nog maar een paar wedstrijden onderweg maar toch vonden we het tijd om eens in gesprek te gaan met eerste elftal trainer Tahapary, wij stelden hem uiteraard wat kritische vragen over het lopende seizoen maar ook over de afgelopen 4 jaar dat hij aan het roer staat van het vlaggenschip.

*Het voetbalseizoen is nog maar net begonnen maar kun je al iets vertellen wat je van deze competitie vindt ?! :

De huidige competitie vind ik een uitdagende competitie. De verschillen zijn klein waardoor elke ploeg van elke ploeg kan winnen. Dat betekent natuurlijk ook dat als je een paar wedstrijden achter elkaar verliest of wint, je als ploeg snel kan dalen of stijgen in de competitie. We hebben al enkele momenten gehad in deze competitie dat we diverse plaatsen konden stijgen maar dat net niet kunnen bewerkstelligen.

*Je selectie is niet heel breed, na het wegvallen van Jos Erades zien we niemand echt doorstromen. Maakt dit je zorgen ?! :

Dat is nu eenmaal een gegeven bij een vereniging van de grootte van ZSC. Dat geeft problemen maar het heeft ook zijn charme. Zorgen maak ik me daar niet om. Er is kwaliteit genoeg om goed mee te draaien in de 3e klasse. Met de komst van Ralph, Danny en Chris Is er al sprake van verbreding van de selectie. Daarnaast spelen er nog aantal jongens in de Westhoek 2 die gewoon lid zijn van ZSC en die ik ook kan laten spelen. Inmiddels trainen 2 daarvan, Thomas en Sven, al dinsdags mee met de selectie. Zorgen maak ik me dus niet maar iemand met de specifieke kwaliteiten van Jos heb ik niet meer beschikbaar en dat is natuurlijk wel een gemis.

*Je bent als trainer nu voor het 3e jaar verbonden aan ZSC, zie je een stijgende lijn in die 3 jaar of verwijt je je zelf nog iets ?! :

Gelijk maar even corrigeren. Ik ben gestart met het 4e seizoen bij ZSC. Iets wat ik mijn gehele carrière maar 1 x meer heb gedaan nl. bij Colijnsplaatse Boys. Normaal gesproken blijf ik maximaal 3 jaar bij een vereniging. Dat zegt iets over de manier waarop ik hier kan werken. Wat ik constateer is dat ZSC in de afgelopen periode stabieler is geworden. Niet meer alleen afhankelijk is van de lange bal op Nick en Robin maar ook op zoek is naar voetbal oplossingen. Dat gaat niet altijd goed maar over het algemeen zit daar een stijgende lijn in. Ik geloof in verandering door geleidelijkheid. Steeds maar weer wijzen op de keuzes die spelers hebben in het veld en ze helpen bij het maken van de juiste.

*We zijn nog maar kort in het seizoen, toch zie je dat de ploeg wisselvalig presteert. Wat is volgens jou de reden daarvoor ?!

90 minuten lang geconcentreerd voetballen en de afspraken nakomen is voor deze groep lastig. Er zijn een aantal spelers bij die impulsief en op instinct voetballen. Daar komen geweldige momenten uit voort, waardoor we onberekenbaar zijn als tegenstander en waardoor we vooral sterker geachte tegenstanders kunnen verrassen. Het heeft ook een keerzijde. We kunnen, als het tegen zit ook door een ondergrens zakken waardoor we onnodig punten verliezen. De kunst is, wat mij betreft, om het instinctieve te doen vanuit een goed collectief. Dat is iets waar we aan werken.

*waar ben je het meest trots op in de afgelopen seizoenen?!

Dat deze ploeg het voor elkaar heeft gekregen om al 2 jaar in de 3e klasse te blijven. De middelen zijn beperkt. Het is een kleine groep. Dan is dat uitermate knap. Daarnaast is het een prima groep om mee te werken met soms aparte humor. Daar hou ik wel van.

*Welke tegenstanders springen er qua voetbal er dit jaar echt uit voor jou ?!

Dat vind ik een lastige vraag. Halsteren vond ik als ploeg tegenvallen maar staan bovenaan. WHS thuis maakte indruk op mij maar staan inmiddels bij ons in de buurt. Ik verwacht voetballend veel van Tholense Boys maar daar hebben we nog niet tegen gespeeld.

*Waar eindigt ZSC dit jaar als je kritisch gaat kijken ?!

Dit team heeft het vermogen en de kwaliteit om zich in de middenmoot te handhaven maar dat is van een aantal factoren afhankelijk. Blessures en schorsingen vormen daar in een risico maar ook trainingsopkomst. De start is veel belovend geweest. Het is nu zaak om dit vast te houden. Kunnen we dit niet met elkaar opbrengen dan ben ik bang dat we weer dicht bij de nacompetitie plaatsen uitkomen.

*je kent de vereniging nu enigszins, wat zijn je gevoelens bij de club en wat vind je er zo mooi aan ?! :

ZSC is een geweldige vereniging. Er heerst een bepaalde warmte die vooral wordt gemaakt door de vrijwilligers die dag en nacht aan het werk zijn voor hun cluppie. Dat maakt deze vereniging en daar moet je trots op zijn en koesteren. Knap is vooral dat ondanks de fusieperikelen dit overeind blijft. In deze sfeer voel ik me het prettigst en het is dan ook niet voor niets dat ik ook dit seizoen nog trainer ben.

*Wat zijn je eigen ambities nog in het trainersvak ?!

Mijn ambitie is om een team beter te laten voetballen. Mijn ervaring is dat wanneer je dat als trainer voor elkaar krijgt, de resultaten altijd volgen. Het maakt me niet uit in welke klasse dit is. Als ik het gevoel heb dat er in de spelersgroep mogelijkheden zijn om te verbeteren en men mij ook die ruimte geeft, is dat voor mij voldoende basis.

*Zou je nog iets kwijt willen aan de supporters die ZSC een warm hard toe dragen ?!

Deze vereniging heeft een grote groep trouwe supporters die er altijd zijn. Het maakt niet uit of we uit of thuis spelen. Dat is geweldig om mee te maken. Weer of geen weer, ze zijn er bij. Een groot compliment voor alle supporters die dat week in week uit weer kunnen opbrengen. Wij staan daar te weinig bij stil als team en staf hoe bijzonder dat is. Ik hoop dat ze dit nog jaren vol blijven houden.

Trainer John Tahapary

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *