Is het Schouwse voetbal in verval? ‘Elke club vist in dezelfde vijver’

Door de degradatie van ZSC’62 en de mogelijke afzink van SKNWK uit de derde klasse voetballen waarschijnlijk alleen MZC’11 en Bruse Boys op Schouwen-Duiveland volgend seizoen hoger dan de vierde klasse. Is het Schouwse voetbal in verval?

Wie kent niet de gloriejaren van Bruse Boys, DFS en Zierikzee in de hoogste klassen van het amateurvoetbal? En de betere tijden van SKNWK en ZSC’62? Of anders de prestaties van formaat van Renesse en Ouwerkerk, twee clubs die inmiddels niet meer bestaan? Anno 2023 speelt op Schouwen-Duiveland alleen MZC’11 nog in de tweede klasse, degraderen er waarschijnlijk twee van de drie derdeklassers en speelt de rest in de vierde klasse. Mogelijk kunnen FC De Westhoek, WIK’57 en Duiveland nog wel promoveren; bij de drie clubs hopen ze op een plek in de nacompetitie.

Edwin Kriens is de huidige ZSC’62-trainer en heeft een verleden bij DFS, MZC’11 en Bruse Boys. ,,Ik kan voor dit seizoen alleen voor ZSC’62 praten”, zegt de trainer, die zaterdag met 2-3 van SKNWK verloor. ,,Het ontbreekt ons aan specifieke kwaliteiten, met name aan scorend vermogen.”

Noodverbanden

Het terugzakken qua niveau van zijn huidige club en zijn voormalige werkgevers heeft volgens Kriens te maken met aanvoer vanuit de onderbouw naar de senioren. ,,Bij de JO-17 en de JO-19 is de spoeling heel dun. Daardoor worden er noodverbanden aangebracht door spelers van een andere club te benaderen. Elke club op het eiland vist dan in hetzelfde vijvertje. De kwaliteit gaat zo achteruit.”

Oudgediende Gerard Olijhoek – hij haalde met Mevo en SKNWK voor het eerst de tweede klasse – wijst naar de trainers. ,,Ik was een autoritaire trainer die hamerde op discipline. Dat wordt met de huidige mentaliteit van de spelers steeds lastiger. ”

,,Die veranderende mentaliteit zie je niet alleen terug in het voetbal, maar in de gehele maatschappij. De vraag is alleen hoe je daar het beste mee om kunt gaan”, vult Ronald Zwager aan. Hij voetbalde van de D-pupillen tot de senioren bij RBC Roosendaal. Daarna ging hij terug naar Oosterland, waar hij met Duiveland in de vierde, derde en tweede klasse speelde. Tussendoor kwam hij uit voor Kloetinge in de hoofdklasse. Nu is hij coördinator van de gecombineerde jeugd van Duiveland en Bruse Boys. ,,Voor voetbalverenigingen op Schouwen-Duiveland ligt het eraan welke doelstelling ze nastreven. Wil je met het eerste elftal prestatief voetbal spelen in minimaal de derde klasse? Dan moet je gemotiveerde en kundige spelers hebben. Bovendien heb je een goede jeugdopleiding nodig. Is de doelstelling: koste wat kost de eigen dorpsvereniging behouden? Dan kies je voor een lager niveau. Het verschil met hoger spelende verenigingen wordt dan alleen maar groter en zelfs onoverbrugbaar.”

Zwager hoopt dat op het eiland een keer de oogkleppen af gaan. ,,Er zou meer samenwerking moeten komen om zo de leefbaarheid in dorpen te behouden. Doe je dat niet, dan voetballen we hier in de toekomst alleen nog in Zierikzee. Of nog verder weg. Ik heb niets tegen Zierikzee, maar dan wordt het daar toch echt te groot en te druk. Leuker is het als er wat meer spreiding over het eiland is en enige onderlinge sportieve rivaliteit.”

Golfbeweging

Bij Zuid-Hollandse clubs zijn de selecties doorgaans breder dan bij Zeeuwse verenigingen, weet Kriens. ,,Dat kan verschil maken in niveau, al moet alles ook een beetje mee zitten. Het helpt als je gevrijwaard blijft van schorsingen en blessures. Dan zou bijvoorbeeld MZC’11 kunnen meedoen met de Zuid-Hollandse top vier van hun competitie.” Nu staat die Zierikzeese club zesde in de tweede klasse en is promotie niet in beeld.

Camiel van Tiggelhoven, de technische man in het bestuur van MZC’11, spreekt van een golfbeweging. ,,Nu is het niveau even wat minder. Er komen best weer een paar talenten aan. Kleinere clubs zijn afhankelijk van goede lichtingen binnen hun vereniging. Langzaam wordt er nu afscheid genomen van spelers met een bepaalde leeftijd en dus moet jeugd worden ingepast. Dat heeft tijd nodig. Prima ook dat verenigingen samenwerken binnen hun jeugdkader. Ook in jeugdbegeleiding geldt: alles staat of valt met die bereidwillige vrijwilligers. Twee coronajaren deden de voetballers in hun ontwikkeling, zowel fysiek als mentaal, ook geen goed. Ze stonden stil en ontdekten andere leuke dingen. Festivalletje hier, citytripje daar. Heel begrijpelijk, want ze verdienen geen geld met voetbal. Maar voor kleinere clubs is dit moeilijk op te vangen.”

Rugzak vol ervaring

Gaan goede spelers van Schouwen-Duiveland te snel naar clubs als Goes en Kloetinge? Kriens, Zwager en Van Tiggelhoven denken zeker van niet. Van Tiggelhoven: ,,Wanneer spelers de kans krijgen hoger te voetballen, moeten ze dat zeker doen. Je bent tenslotte sportman en wilt weten waar je top ligt. Als vereniging moeten wij dat verlies dan zien op te vangen, maar dat valt niet altijd mee. Het is goed om contact met oud-spelers te houden en ze het gevoel geven altijd te kunnen terugkeren.” Kriens: ,,Als speler moet je het uiterste uit jezelf halen. Heb je het geprobeerd en is het niet gelukt, dan keer je met een rugzak vol ervaring terug naar een club die wel bij je niveau past.”

Bij MZC’11 missen ze bovendien derby tegen Bruse Boys, die tal van keren op het programma stond in de tweede klasse. ,,Zowel uit als thuis waren dat prachtige wedstrijden. Hopelijk komen ze snel terug op een zo hoog mogelijk niveau”, zegt Van Tiggelhoven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *